Výrobci
Zajímavosti

Nová kategorie:"Výživa pro domácí mazlíčky". Obsahuje jen čistě rostlinné složky.

Éčka v potravinách

Éčka v potravinách - Veganfoods.cz   

Éčka ve smetaně

Ve výrobcích kategorie Smetana a šlehačka asi mnohé z Vás překvapí množství „Éček“, které se vyskytuje ve složení výrobku. Na první pohled tato „E“ sestava nevypadá „zdravě“, ale všechna „Éčka“ ve veganské smetaně ke šlehání jsou zcela bezpečná a jsou rostlinného původu! Abychom vyvrátili jakékoli pochybnosti, prověřili jsme si na Wikipedii a na webu emulgátory.cz - OS Zdravá potravina pan Rudolf Náprstek -  dostupné informace a zde uvádíme to nejpodstatnější:

E435 - Polyoxyethylensorbitanmonostearát (Polysorbát 60)

Je synteticky vyráběná směs, která se používá v potravinářském průmyslu jako emulgátor, stabilizátor či odpěňovač. U pekařských výrobků zpevňuje těsto a zajišťuje delší čerstvost. Zlepšuje rozpustnost a zabraňuje v rostlinných šlehačkách oddělování oleje od dalších ingrediencí. Při jeho použití nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky

E331 - Citronany sodné (Citráty sodné)

Citrát sodný je rovněž emulgátor, do potravin se přidává zejména pro úpravu kyselosti (do cukrovinek, nápojů), pro snazší roztíratelnost (u sýrů) apod.

Ani u použití této látky nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky na zdraví a je tedy považována za látku bezpečnou.

E464 – Hydroxypropylmethylcelulóza

Je prášek, který se vyrábí z celulózy chemickou cestou. V pekařství se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo či emulgátor, využití má i při výrobě cukrovinek. Také její použití v množstvích, která se pro potravinářskou výrobu využívají, je pro člověka naprosto bezpečné.

E460 - Celulózy ( a. Mikrokrystalická celulóza b. Prášková celulóza)

Jsou bílé látky, které mohou fungovat v potravinách jako nosič aromat či olejů, emulgátor či zahušťovadlo. Jsou považovány za bezpečné látky, nemají nežádoucí účinky na zdraví člověka.

E466 – Karboxymethylcelulóza

Je to bílý až nažloutlý prášek vyrobený z přírodní celulózy. V potravinách se používá jako zahušťovadlo a stabilizátor. Je považována za bezpečnou látku bez nežádoucích účinků.

E339 - Fosforečnan sodný

neboli sodná sůl kyseliny fosforečné se využívá v potravinách (v našem případě i ve šlehačce ve spreji) jako emulgátor, stabilizátor či k úpravě kyselosti. Nejsou známy nežádoucí účinky na lidský organismus.

E481 - Stearoylaktylát sodný

Je emulgátor používaný při výrobě pekárenských výrobků, trvanlivých šlehaček, cukrovinek a dalších potravinářských výrobků. Napomáhá stejnorodému promíchávání potravin na bázi vody a olejů, používá se jako stabilizátor. Nemá nežádoucí zdravotní účinky.

E471 - Mono- a diglyceridy mastných kyselin

Jedná se o nejpoužívanější emulgátory a stabilizátory. Pro účely využití v rostlinných šlehačkách se získávají ze sójového, slunečnicového či bavlníkového oleje.

Jsou přirozenou součástí stravy a nemají žádné zásadní negativní účinky na lidský organismus. Při vysokém příjmu nasycených mastných kyselin se však může zvýšit množství cholesterolu v krvi.

E475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami

Jsou používány ke stejnorodému promíchávání potravinářských výrobků na bázi vody a oleje, ve šlehačkách či krémech, margarínech apod. Při jejich výrobě lze prokázat rostlinný původ všech používaných výrobních složek (pro veganské potraviny). Při testech se neprokázaly žádné nežádoucí účinky na lidský organismus.

Zdroj: Wikipedie,  emulgatory.czVeganfoods.cz, překlady ze zahraničních webů