Výrobci
Zajímavosti

Nová kategorie:"Výživa pro domácí mazlíčky". Obsahuje jen čistě rostlinné složky.

Jíst zdravě a s požitkem - 10 zásad

Jíst zdravě a s požitkem - 10 zásad - Veganfoods.cz   

Vegetariáni a vegani v porovnání s všejedlíky jsou méně náchylní k nadváze, cukrovce typu 2, vysokému krevnímu tlaku, chorobám srdce a krevního oběhu a rakovině. Při pestrém výběru potravin jsou dobře zásobeni všemi nezbytnými živinami. Abyste se vyvarovali případným nedostatkům, shrnuli jsme pro vás nejdůležitější živiny.

Železo

Funkce: Transport kyslíku, obrana imunity, syntéza hormonů a neurotransmiter.
Výskyt: Celozrnné obiloviny, obilné vločky, luštěniny, olejnatá semena, ořechy, zelenina (fenykl, polníček, rukola, cuketa, zelený hrách, špenát), sušené ovoce (broskve, meruňky, datle).
Tip: Ovoce a zelenina bohatá na vitamín C podporuje příjem železa. Káva, černý čaj, mléko a vajíčka naopak omezují příjem železa.

Jód

Funkce: Součást hormonu štítné žlázy: regulace látkové výměny, vývin kostí a mozku, buněčné dělení.
Výskyt: Sůl s jódem, řasy.

Vitamín D

Funkce: Regulace rovnováhy vápníku a fosforu, tvorba kostí, obrana imunity, obrana proti rakovině.
Výskyt: Malé množství v žampiónech a v margarínu.
Tip: Slunečním zářením vzniká syntéza vitamínu D v pokožce. Doporučená délka pobytu na slunci je 15 minut denně.

Zinek

Funkce: Aktivace enzymů a hormonů, udržování acidobazické rovnováhy, ochrana proti volným radikálům, pomoc při hojení poranění, podpora růstu.
Výskyt: Celozrnné obiloviny, luštěniny, olejnatá semena, ořechy.
Tip: Káva a černý čaj omezují příjem zinku.

Omega-3 mastné kyseliny

Funkce: Příznivé účinky pro zrak a mozek, prevence proti kardiovaskulárním chorobám.
Výskyt: Kyselina alfa-linoleová v rostlinném oleji např. lněný, konopný, ořechový a řepkový olej, dále ořechy především vlašské.
Tip: Vyhněte se nasyceným mastným kyselinám, jako jsou máslo, kokosový a palmový tuk a zřídka používejte bodlákový a slunečnicový olej a olej z kukuřičných klíčků.

Pokud se stravujete jako vegani, měli byste mimoto dbát na následující živiny:

Vitamín B12 (kobalamin)

Funkce: Krvetvorba, ochrana nervových buněk, odbourávání homocysteinu.
Výskyt: Jistý zdroj představují pouze obohacené potraviny, jako jsou sójové nápoje a doplňky stravy.

Vápník

Funkce: Složka kostí a zubů, srážlivost krve, citlivost nervů, stabilizace buněčné membrány.
Výskyt: Tmavě zelená zelenina (kapusta kadeřávek, brokolice, špenát), divoce rostoucí rostliny, ořechy, minerální vody bohaté na vápník s obsahem > 150 mg vápníku na litr.
Tip: Vitamín D podporuje příjem vápníku. Kyselina phytinová např. v obilovinách, kyselina oxalová např. ve špenátu a vláknině omezují příjem vápníku.

Vitamín B2 (riboflavin)

Funkce: Ovlivňuje energetické přeměny v organismu, antioxidanty, růst, vývoj embrya, obranu imunity.
Výskyt: Ořechy, houby, olejnatá semena, luštěniny, celozrnné obiloviny.
Tip: Převařenou vodu použijte dále, abyste minimalizovali ztrátu vitamínu B2.

Proteiny (bílkoviny)

Funkce: Složka každé buňky, stavba a obnova tkání.
Výskyt: Obiloviny, luštěniny, sójové produkty, olejnatá semena.
Tip: Kombinujte různé zdroje proteinů.

Poradenství ve výživě:
Dr. Markus Keller, IFANE

Vegetariánská strava udržuje zdraví, podporuje výkon a dobrý zdravotní stav. Na základě vědeckých poznatků a opory Německé společnosti pro výživu (DGE) formuloval Německý svaz vegetariánů (VEBU) 10 zásad, které vám pomohou jíst zdravě a s prožitkem.

1. Konzumujte pestrou stravu
Sestavte svou stravu rozmanitě.

2. Zelenina a ovoce
Jezte 5 porcí denně, z toho jednu porci čerstvou a nevařenou.

3. Obilninové produkty a brambory
Jezte 2-3 porce denně, obilninové produkty nejlépe celozrnné.

4. Proteinové produkty
Denně konzumujte proteinové produkty  jako jsou sójové nápoje, tofu a jiné alternativy masa, jakož i 1-2 porce luštěnin týdně.

5. Méně potravin bohatých na tuk
Upřednostňujte rostlinné oleje jako je řepkový olej a používejte ořechy a semena. 60-80 g tuku denně stačí.

6. Cukr a (jódová) sůl v přiměřeném množství
Ochucujte bylinkami a kořením.

7. Dostatečné množství tekutin
Pijte 1-2 litry vody denně.

8. Šetrná příprava
Upřednostňujte krátkou dobu přípravy!

9. Nespěchejte
Vědomě si jídlo vychutnejte!

10. Zůstaňte v pohybu
Buďte  alespoň 30 minut denně tělesně aktivní a užijte si přitom nejméně 15 minut slunečního světla.