Výrobci
Zajímavosti

Nová kategorie:"Výživa pro domácí mazlíčky". Obsahuje jen čistě rostlinné složky.

Letní piknik v cruelty-free hávu

Letní piknik v cruelty-free hávu - Veganfoods.cz   

Byť nejistě a pomalu, i v našich končinách se počasí občas začíná tvářit, že je červenec. Začněme si vychutnávat letní atmosféru se vším, co k tomu patří. Sluneční paprsky nás každé ráno lákají z postele ven na čerstvý vzduch - ať už na rodinný výlet nebo posezení s přáteli pod širým nebem.

Ano, pikniková sezona vstoupila do našich životů, a tak vám přinášíme hned několik tipů na čistě rostlinné dobroty, které ve vašem piknikovém koši rozhodně nesmějí chybět. A pokud máte pocit, že bez pořádného šunkového sendviče a řízků zeje váš koš prázdnotou, čtěte o to pozorněji a uvidíte, že i bez živočišných produktů budou vaše bříška po pikniku víc než spokojená.

Základem spokojenosti se stanou naše sendviče, chlebíčky a pomazánky

Zatímco v zahraničí upřednostňují náplň v rozkrojeném pečivu nebo mezi dvěma plátky toustu, české a moravské kraje si zatím nenechaly sebrat svůj tradiční chlebíček, jehož povrch je většinou honosně nazdoben rozličnými dobrotami. Ať už budete následovat zahraniční trendy nebo zůstanete věrni tradičnímu českému postupu, upřednostníte toustový celozrnný chléb nebo housky, jistě oceníte naše recepty a náměty na jejich“pomazánkový” doprovod.

“Tuňáková” pomazánka z cizrny

• uvařená cizrna (případně konzervovaná cizrna)

• mořské řasy

* - já používám Laminaria Japonica, ale můžete použít i jiné druhy, koupíte je

v zdravých výživách nebo prodejnách asijských potravin

vegan majonéza

• lahůdkové droždí

* - opět seženete ve zdravých výživách (taktéž pod názvem francouzské droždí)

• volitelně - kapka lněného oleje

• jemně pokrájená jarní cibulka

Řasy připravíme ke konzumaci podle návodu na obalu (obvykle se předem namáčí do horké vody). Uvařenou cizrnu rozmačkáme nebo rozmixujeme na kaši. Smícháme s majonézou, lahůdkovým droždím, olejem, cibulkou a pokrájenými řasami. Vzájemné poměry surovin nechávám na vás. U řas platí pravidlo, že čím více dáte mořských řas, tím více “rybí” chuť bude výsledek mít.

“Tuňákovou” pomazánku podávejte nejlépe s opečeným toustem, na závěr dozdobte jarní cibulkou, případně vegan kaviárem (k sehnání např. v řetězci OD Ikea).

Carpaccio z červené řepy

Na 2-3 červené řepy střední velikosti:

Marináda:

100 ml olivového oleje

2 lžíce rostlinného sirupu (rýžového, datlového, agave apod.)

1 lžíce krupicového cukru

2 lžíce vinného octa

tymián, sůl, pepř

1 lžíce sójové omáčky

3 cm čerstvého zázvoru

Červenou řepu nakrájíme na co nejtenší plátky. Smícháme všechny ingredience na marinádu kromě zázvoru. Ten nastrouháme najemno a do marinády vymačkáme pouze šťávu z něj (stačí postrouhaný zázvor stisknout mezi prsty). Do marinády naložíme plátky červené řepy a necháme marinovat. Čím déle, tím lépe, nemusíme se bát nechat řepu v marinádě třeba 2 dny. Řepa nasákne chuť marinády a změkne. Vynikající s bagetkou, doplněné kešu nebo piniovými ořechy nebo veganskými Tofutti sýry.

Tofu-tempehové paštičky všemožných chutí

Základ na paštiku:

uzené tofu

• uzený tempeh (seženete v prodejnách zdravé výživy)

Na ochucení - sušené ovoce, koření, bylinky, ořechy...

Uzené tofu s tempehem umixujeme v hladkou pastu. Už tento základ je chuťově vynikající, říz mu však můžeme dodat s přidáním dalších ingrediencí. Máte rádi chuť čerstvých bylin? Přidejte do paštiky pažitku, bazalku nebo třeba čerstvý koriandr. Nebojíte se neobvyklých chutí? Zkuste paštiku se sušenými švestkami a perníkovým kořením. Nebo meruňkami a mandlemi. Co brusinková verze? V tomto případě se fantazii meze nekladou.

Bez salátu není piknik

K sendvičům, bagetám i kváskovému chlebu jednoznačně patří porce zeleninového salátu.

Nejenže tak svému tělu poskytnete potřebnou dávku vlákniny a vitamínů v té

nejpřirozenější podobě, ale čerstvé zeleninové saláty vás v letních vedrech také příjemně osvěží.

Tradiční šopský salát s tofu balkánem

• rajčata

• okurky

• papriky

• cibulka

• citronová šťáva nebo ocet

Na tofu balkán:

tofu natural

• olivový olej

• sůl

Nejlépe den předem naložíme tofu do marinády - smícháme olej s pořádnou dávkou soli (nezapomínejte, že i tradiční balkán je pekelně slaný!), můžeme zředit vodou. Do takto připravené marinády vhodíme kostičky tofu, promícháme a necháme přes noc v lednici nasávat chuť. Pokud chceme “sýr” ještě pikantnější, můžeme do marinády přidat česnek nebo chilli.

Druhý den už vše probíhá podle tradiční receptury - zeleninu pokrájíme na kostičky a

zakápneme trochou citrónové šťávy nebo kvalitního octa. (Já doporučuji spíše citrónovou šťávu - vitamín C vám pomůže lépe vstřebat železo obsažené v rostlinné stravě). Na závěr do salátu vmícháme tofu balkán i s trochou marinády.

Pikantní mrkvový salát

• mrkev

• česnek

• trocha sójového jogurtu nebo veganské majonézy (viz nabídka veganfoods.cz)

• kapka lněného oleje

• na ozdobu - semínka nebo ořechy

Jednoduché a přesto geniální. Zapomeňte na maminčin mrkvový salát s jablíčky a vrhněte se do nové dimenze chutí. Nastrouhejte mrkev najemno, vmíchejte kapku sójového jogurtu nebo veganské majonézy, rozetřený česnek (množství ponechávám na vás a odolnosti vašich chuťových pohárků), případně přidejte kapku lněného oleje (Pozor na množství - lněný olej má celkem výraznou chuť. Vašemu tělu však jednoznačně prospěje jako skvělý zdroj omega 3 kyselin). Na závěr ozdobte pokrájenými ořechy nebo semínky.

Sladká tečka

Vtipná sladkost akorát do ruky - Cake pops

Trochu pracný recept, ale nikoliv nezvládnutelný! A věřte, že pokud investujete  kapku námahy a času do vytvoření těchto neuvěřitelně kouzelných piškotových lízátek, sklidíte obdiv a úspěchy u všech obdarovaných účastníků akce.

Na piškot:

90g tuku - olej nebo margarín

110g hnědého cukru

náhrada za 2 vejce - zkuste použít např. No Egg (najdete v naší nabídce)

150g polohrubé mouky

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/2 jedlé sody

80g zakysané smetany Tofutti nebo rostlinného mléka

Nejprve vyšlehejte všechny mokré ingredience (tuk, náhrada za vejce a cukr), postupně přidejte mouku, kypřící prášek a jedlou sodu. Nakonec přidejte zakysanou smetanu nebo rostlinné mléko. Korpus vlijte do libovolné formy a pečte v předehřáté troubě na 180° asi 25 minut. Poté korpus nechte vychladnout.

Na čokoládový krém:

200g kvalitní čokolády

100ml smetany (oboje naleznete v naší nabídce)

Smetanu rozehřejte a nechte v ní rozpustit čokoládu. Výslednou hmotu také nechte

vychladnout.

Na polevu a závěrečné zdobení:

čokoláda - bílá, hořká, mléčná, ochucená - dle vašich preferencí. Dostatečnou nabídku naleznete na našem e-shopu.

Ořechy, sušené ovoce, kokos - cokoliv, v čem chcete na závěr cake pops obalit.

Dále potřebujete špejle (klasické dřevěné nebo speciální na lízátka), případně mašličky na ozdobu

Vychladlý korpus rozdrobte a v míse smíchejte s čokoládovým krémem, až vznikne hmota, z níž lze vymodelovat kuličky libovolné velikosti (doporučuji cca 2-3cm). Ty dejte do ledničky vychladit alespoň na 30 minut.

Mezitím rozpusťte čokoládu na polevu (Doporučuji nějakou vyšší nádobu, ale dostatečně širokou pro jednotlivé kuličky). Postupně vyndávejte z lednice cake pops, opatrně napichujte na špejle a důkladně namočte v rozpuštěné čokoládě tak, aby celá kulička byla obalená. Nechte chvilku vytuhnout, a poté posypte umletými ořechy nebo kokosem a dejte opět vychladnout. Na závěr můžete každou špejli ozdobit mašlí.

Tip: Do hmoty na cake pops můžete vmíchat sušené ovoce, rozinky (např. namočené např. v kávovém likéru), koření, a vytvořit tak rozmanitou variaci příchutí!

Toť pro dnešek vše. Nabídka je rozmanitá a zdaleka přesahuje hranice článku, doufáme však, že těch pár řádku bude pro vás alespoň inspirací na vaší cestě za mírumilovnějším a zdravým životem.

Zdroj: autorem receptů i obrázků je sl. Eliška Selingerová

zpět na recepty