Výrobci
Zajímavosti

Nová kategorie:"Výživa pro domácí mazlíčky". Obsahuje jen čistě rostlinné složky.

Sójové a cereální mléko

Sójové a cereální mléko - Veganfoods.cz   

Je mnoho variant, proč lidé dávají přednost alternativám mléka před mlékem živočišným. Mají k tomu různé důvody: hájí práva zvířat a odmítají pokusy na zvířatech. Dále hlavně zdraví a intolerance laktózy jsou pravděpodobně nejčastějšími důvody pro jinou volbu.

Četnost alternativ kravského, kozího nebo ovčího mléka, jsou obvykle vybírány podle preference chuti. Proto zde prezentujeme např.

Sójové mléko

je pravděpodobně nejrozšířenější alternativa k živočišnému mléku. Je vyrobena ze sójových bobů, může zcela nahradit konvenční mléko a je  stejně všestranná co se konzumace týká. Na trhu je sójové mléko k dispozici v několika verzích. Liší se od značky ke značce, může být obohacené přísadami, nebo také pouze v přírodní formě. Ze sójového mléka mohou být vyráběny zejména jogurty, šlehačka, majonéza, zmrzlina, pudink a tofu.

V některých asijských zemích, jako je Japonsko, jsou sójové boby a výrobky z nich, jako je Miso, Tofu a Tempeh pravidelnou součástí většiny jídel, jsou denní součástí potravy každého jedince. V Evropě, kde sójové výrobky nejsou denní normou, nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak je získat, je každodenní příjem dostatečného množství sojového proteinu ve formě spotřeby sójových nápojů, jako je sójové mléka nebo sójové koktejly.

Kromě toho, některé sojové nápoje jsou obohaceny živinami, jako jsou antioxidanty, které pomáhají v boji s volnými radikály, způsobené přirozeným procesem stárnutí, nemocemi a znečištěným ovzduším atd. Speciálně vyvážená strava včetně sójových nápojů může tedy být „Mekkou“ a nahradit jídlo pro ty z vás, kteří jste stále na cestách, a přesto chcete vypadat dobře a starat se o své zdraví i dlouhověkost.

Cereální mléko

je náhrada mléka, připravená z fermentovaných obilovin nebo mouky. Cereální mléko může být vyrobeno z rýže, ovsa, špaldy, žita, pohanky nebo kukuřice. Pro zlepšení chuti, může být obohaceno enzymy, které podtrhují a zlepšují chuť.

Cereální mléko se vzhledově podobá kravskému mléku. Nutriční hodnota je závislá na použité obiloviny a může být v porovnání s kravským mlékem, s ohledem na vitaminy a minerály, srovnatelná. Nikoliv však srovnatelná, co do obsahu proteinů. Cereální mléko obsahuje málo nasycených tuků a žádnou laktózu, a proto se doporučuje pro lidi s intolerancí na laktózu. Vliv na životní prostředí při výrobě kukuřičného mléka a při přepravě sójových bobů do míst, kde se sója nepěstuje, je nižší, než při produkci mléka kravského.

Zdroj: Magazín Vegetarisch Fit