Výrobci
Zajímavosti

Nová kategorie:"Výživa pro domácí mazlíčky". Obsahuje jen čistě rostlinné složky.

Vaříš, umyješ, uklidíš, zamícháš...

 

Radek Šubrt

„Vaříš, umyješ, uklidíš, zamícháš…“

Já bych chtěl, aby se náš národ naučil jíst třeba jako Francouzi. Představte si svoje tělo jako auto. Na auto se šetří celý život, lidé si auta váží, pořád ho myjí, vysávají, kupují do něj spoustu drahých věcí…

Ale na sebe lidi nedbají. Strašně sami sebe šidí. Ke svačině si koupí gothaj. A rovnou třicet deka. K tomu slupnou pět rohlíků a je to rovnou i jejich oběd.

Když do auta nalijete málo olovnatý benzin nebo špatnou naftu, zničíte motor a ten pak za velký prachy musíte vyměnit.

Jak je možné, že si člověk neuvědomuje, že si gothajem a rohlíkem ničí vlastní játra?

Jaké první jídlo jste v životě uvařil?

Nechodil jsem do školky a starala se o mne babička. Pořád vařila. Přišla k nám domů třeba ráno pět a začala snídaní pro mámu, tátu, mě a ségru… Všichni odjeli a my jsme s babičkou vařili oběd. Pomáhal jsem jí úplně se vším. Jedno z prvních jídel, na kterém jsem se podílel, byly povidlové taštičky.

Profesionální gastronomie je celoživotní vzdělávání.

Co vesnice, to jiný recept. „Kdybych tady žil celkově třeba pět set let, možná bych měl šanci, že bych obsáhl osmdesát procent všech receptů celého světa." „Možná“, říká kuchař Radek Šubrt.

 

Zdroj: časopis Týden č. 46/2012