Výrobci
Zajímavosti

Nová kategorie:"Výživa pro domácí mazlíčky". Obsahuje jen čistě rostlinné složky.

Je mléko opravdu tak nepostradatelné?

Jedinečnost a exkluzivita e-shopu veganfoods.cz spočívá ve 100 % jistotě, že zde najdete produkty, které neobsahují laktózu a mléčnou bilkovinu.

Z odborných článků vybíráme:

Velká část populace má vžitý názor, že mléko je nezbytnou součástí jídelníčku každého člověka.

Je mléko opravdu tak nepostradatelné?

Ne", říká rostoucí počet lékařských autorit zabývajících se výživou. Problémem v mléce je mléčná bílkovina – kasein a laktóza. Na zpracování mléčné bílkoviny – kaseinu – postupně s věkem ztrácíme potřebné enzymy a tak nám mléko začíná škodit. Laktózu neumí zpracovat většina lidí. Laktóza se transformuje na kyselinu mléčnou, která může způsobovat záněty svalů a kloubů (revma). Aby tělo neutralizovalo kyselinu mléčnou, používá vápník z kostí, a tak paradoxně mléko může způsobovat osteoporózu (nedostatek vápníku).

A co vápník obsažený v mléce?

        Mléko kromě vápníku obsahuje i fosfor, který všeobecně brání vstřebatelnosti vápníku. Takže jako zdroj vápníku není mléko, pro svůj obsah fosforu, nijak použitelné!

Alergie na mléko a intolerance laktózy:

        Rozdíl mezi alergií na mléko a intolerancí laktózy není ani tak v reakcích na mléko, ale zejména v příčinách, které alergickou respektive intolerantní reakci způsobují. Zatímco intolerance laktózy je způsobena nedostatkem enzymu laktáza, který rozkládá mléčný cukr, u alergie na mléko se jedná o imunitní odezvu organismu na mléčné bílkoviny.

Obecně můžeme rozdělit na alergii na mléčnou bílkovinu a alergii na laktózu (mléčný cukr). V obou případech je třeba dodržovat bezmléčnou dietu.

Alergie na mléčnou bílkovinu (kasein):

  Jedna z forem alergií a intolerancí spojených s konzumací živočišných produktů. První potíže se většinou projeví, jakmile dítěti dáte jiné mléko než mateřské, ovšem může to být i kdykoli později. Miminko se většinou osype ekzémem, který se ale může objevit s časovým odstupem i několik dní. K těmto kožním příznakům se obvykle přidává i průjem, případně zvracení (nemusí). Jedná-li se o malé dítě, to bývá často neklidné. Pokud se problém neřeší, přidává se nechutenství.

  Ekzém se může projevit i u zcela kojených dětí. Různé látky z jídla matky, patří mezi ně i látky z mléčných výrobků, přecházejí do mateřského mléka, které dítě vypije a dostaví se alergická reakce. V každém případě je moudré navštívit pediatra.

Alergie na mléčný cukr (laktózu):

Začíná již s narozením. Nejedná o "klasickou" potravinovou alergii, ale přesnější je označení - metabolická porucha štěpení mléčného cukru. Tato porucha je vrozená.

  Jedná se o obdobné onemocnění jako např. celiakie, kdy organismus reaguje na gluten obsažený v obilných slupkách. Všechny druhy mléka, lidské mléko i mléko živočichů, obsahují mléčný cukr neboli laktózu. Tento cukr se v trávicím ústrojí rozkládá za pomoci enzymu laktáza na fragmenty, které se pak vstřebávají do krevního oběhu.

Je-li laktázy nedostatek, zůstává mnoho mléčného cukru nestráveno a slouží za potravu přirozeným střevním bakteriím. Při jeho zpracování bakteriemi vznikají různé látky a plyn, které střevo dráždí a vyvolávají koliku a průjem. Projevem intolerance laktózy bývá, že dítě zvrací, je neklidné, má průjem, a kožní projevy - atopický ekzém, nechuť k jídlu a bolesti bříška, celkově neprospívá.

Pokud trpíme alergií na mléko či intolerancí laktózy, měli bychom se mléčným výrobkům vyhnout. V dnešní době není žádný problém sehnat rostlinná mléka (rýžové, sójové, pohankové, ovesné), která mléko bezpečně nahradí.