Výrobci
Zajímavosti

Nová kategorie:"Výživa pro domácí mazlíčky". Obsahuje jen čistě rostlinné složky.

Proč veganská strava zmírňuje sezónní alergie?

Proč veganská strava zmírňuje sezónní alergie? - Veganfoods.cz   

Více než 35 milionů Američanů trpí každý rok sezónními alergiemi, které mohou skutečně začít brzy na jaře a trvají až do konce listopadu - v závislosti na tom, kde žijete. Samozřejmě, že existují léky, jako jsou antihistaminika, která vám mohou pomoci, ale některé výzkumy ukázaly, že také strava může ovlivnit sezónní alergií.

Co je to alergická reakce?

Alergie jsou záněty sliznic, které lemují nosní cesty, způsobené spouštěči, jakými jsou stromy, tráva, květiny, nebo pylu plevelů. Ty vstupují do těla a vyvolají reakci imunitního systému, protože je detekují jako vetřelce. Antihistaminika a jiné chemikálie se uvolňují a vedou k podráždění a nepříjemným pocitům.

Jak může veganská strava pomoci?

Vegetariánská a veganská strava byly předmětem nejrůznějších studií jako podpůrný prostředek při léčbě astmatu a alergií již od poloviny 1980. Výzkumníci zjistili, že ti, kteří se drželi vegetariánské stravy, potřebovali menší léčbu na astmatické a alergické reakce. Existuje pro to mnoho důvodů.

Jedna z chemických látek, kromě histaminu, který se uvolňuje v průběhu alergické reakce, se nazývá leukotrien. Leukotrieny jsou mastné molekuly v imunitním systému, které přispívají k tvorbě zánětu. Výroba leukotrienů je ovlivněna přítomností kyseliny arachidonové, mastné kyseliny nalezené výhradně v živočišných produktech. Odstranění veškerého masa, drůbeže, ryb, vajec, mléčných výrobků, což je vlastně veganská dieta, může pomoci snížit výskyt leukotrienů.

Vegetariáni a vegani, jak známo, také konzumují větší množství ovoce a zeleniny, než je typické pro standardní americkou stravu. Ovoce a zelenina obsahují mnoho živin, které mohou být prospěšné pro alergie a celkový imunitní systém, jako jsou antioxidanty a vitamín C. Např. u quercetinu, což je flavonoid, který se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, bylo prokázáno, že zpomaluje uvolňování jak histaminu, tak leukotrienů z žírných buněk.

Přidání celých zrn, luštěnin, ořechů a semen je také přínosem veganské stravy. Mnohé z nich obsahují vitamin E, který může pomoci zastavit imunitnímu systému přehnané reakce na pyly a jiné alergeny.

Dalším možným benefitem veganské stravy je, že můžete zhubnout, což vám může pomoci snížit přítomnost zánětu v těle. Vegetariáni mají tendenci jíst méně kalorií, méně tuku a více vlákniny. Kromě vlivu na hmotnost, strava s vysokým obsahem tuku může také oslabit imunitní systém.

Pokud máte rádi kořeněná jídla, vaše touha po všem pálivém může skutečně vést k určité úlevě od příznaků alergie. Pálivé a kořeněné potraviny mohou tlumit tvorbu slizničního sekretu, což může pomoci vyčistit nosní dírky. Mnoho indických a asijských pokrmů jsou veganské a přitom pikantní.

Cukr je také „veganský“, ale může mít negativní vliv na organismus. Bylo prokázáno, že cukr a sladkosti snižují aktivitu neutrofilů, buněk, které bojují proti infekci a zánětu. Ti, kteří jsou alergičtí na pyl z ambrózie nebo pyl z jiného plevele, by se měli vyvarovat konzumace melounů, banánů, okurek a slunečnicových semen, protože jsou ze stejné rostlinné čeledi a mohou způsobit alergickou reakci.

Zdroj: 3 Fat Chicks On A Diet! Překlad: VeganFoods.cz