Výrobci
Zajímavosti

Nová kategorie:"Výživa pro domácí mazlíčky". Obsahuje jen čistě rostlinné složky.

Karbanátek s kysaným zelím

Karbanátek s kysaným zelím - Veganfoods.cz   

Pro 2 osoby

Přísady:

cca 250 g růžičkové kapusty

trochu mleté papriky

1/2 jablka nebo malé jablko

1 červená řepa

1 červená cibule

cca 200 g kysaného zelí

trochu margarínu nebo oleje

trochu petrželky

sůl, pepř

Na karbanátky:

100 g špaldy Grünkern nebo BIO Grünkern karbanátek ze špaldy

50 g lněných semínek

1 červená cibule

1 vrch. lžíce tahiny (pasta ze sezamových semínek)

50 g (baby)špenátu

1 lžíce hořčice (např. sladká hořčice)

2 lžíce oleje

cca 100 ml vody

Příprava:

Kdo chce, může zelená zrna cizrny a lněná semínka nejprve několik minut restovat bez oleje na pánvi. Jinak přejít ihned ke druhému kroku: Zelená zrna cizrny a lněná semínka rozsekejte v mixeru na drť. Drť dejte do misky. Cibuli a baby špenát nasekejte na drobno a přidejte k nadrceným zrnům. Přidejte olej, hořčici, tahinu, trochu soli a pepře a vodu a nechte cca 20 až 30 minut bobtnat. Mezitím povařte růžičkovou kapustu cca 10 minut v mírně vařící vodě (doba vaření se zkrátí, když se růžičková kapusta nařízne na košťálu do kříže). Slijte a propláchněte studenou vodou. 

Malé jablko nebo polovinu většího jablka a červenou cibuli nakrájejte na malé kousky.  Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte na struhadle.

Troubu předehřejte na cca 75°C. Z hmoty zelených zrn vytvarujte čtyři karbanátky. Smažte je na pánvi v horkém oleji tak, aby byly z obou strana do zlatohněda (opatrně obracet!). Posléze položte karbanátky na talíř a nechte je dojít v troubě ještě cca 10 - 15 minut. Mezitím připravte zbytek jídla.
Nakrájenou cibuli nechte zpěnit v hrnci na malém množství margarínu. Krátce poté přidejte jablko a asi za 2 - 3 minuty i nastrouhanou červenou řepu a krátce nato kyselé zelí. Snížit na střední teplotu.

Růžičkovou kapustu (příp. rozkrojenou na polovinu) několikrát obrátit v trošce margarínu nebo oleje a ochuťte trochou mleté papriky, soli a pepře. Servírujte spolu s kyselým zelím a karbanátky. Kdo by chtěl, může ještě nasekat trochu petrželky (nebo jiných čerstvých bylinek) a posypat karbanátky.

Tip: Karbanátek je také báječný v žemli se salátem a omáčkou.

Zdroj: Sarah Kaufmann, veganguerilla.de

                                                                                                                                                                                                               zpět na recepty