Výrobci
Zajímavosti

Nová kategorie:"Výživa pro domácí mazlíčky". Obsahuje jen čistě rostlinné složky.

Pohádkový dort pro děti

Pohádkový dort pro děti - Veganfoods.cz   

vegetariánský recept

Suroviny na přípravu – ořechová varianta

·         5 ks vajec

·         100 g cukr krupice

·         100 g lískových oříšků

·         100 g polohrubé mouky

·         1/2 vanilkového cukru

·         citronová kůra z 1/3 citronu

·         ½ kávové lžičky prášku do pečiva

·         2 lžíce horké vody přidat do žloutků během šlehání

·         rybízová marmeláda

·         ½ kg marcipánové hmoty (bez laktózy)

·         želé medvídci na zdobení

Postup:

 (je velmi důležité dodržet tento technologický postup)

1.       Bílky ušleháme s ½ cukru krupice.

2.       Žloutky ušleháme s druhou polovinou cukru krupice a během šlehání přidáváme horkou vodu. Vyšleháme doběla.

3.       Do ušlehaných žloutků lehce zamícháme 1/3 sněhu z bílků. Prosetou mouku smícháme s jemně umletými ořechy, citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva.

4.       Střídavě do žloutků přimícháváme sníh a mouku až do spotřebování surovin.

5.        Dortovou formu vymažeme 100% tukem a vysypeme hrubou moukou (nebo ořechy). Formu naplníme těstem a okraje těsta zvedneme výše, než je střed, který během pečení vyběhne.

6.       Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 15 minut a dopečeme při 200°C cca 5 minut.

7.       Po upečení se dort otočí dnem vzhůru a nechá se takto vychladnout!

Nebo:

Suroviny na přípravu – kakaová varianta

·         5 ks vajec

·         100 g cukr krupice

·         130 g polohrubé mouky

·         20 g kakaa

·         ½ vanilkového cukru

·         citronová kůra z 1/3 citronu

·         ½ kávové lžičky prášku do pečiva

·         2 lžíce horké vody přidat do žloutků během šlehání

Technoligický postup viz výše.

Dále si připravíme:

Vanilkový krém s pudingem

Suroviny na přípravu:

·         250 ml vody

·         2 polévkové lžíce sójového mléka Tom Soja

·         1 vanilkový puding 38  - 40 g

·         50 g cukr třtinový světlý (cukr krupice)

·         1 vanilkový cukr

·         250 g rostlinného tuku Hera

Postup na přípravu krému:

puding rozšleháme ve vodě a za stálého míchání vaříme, až zhoustne. S pudingem povaříme také vanilkový cukr, aby se uvolnilo aroma. Po uvaření přidáme do horkého pudingu třtinový cukr a elektrickým šlehačem vyšleháme do studena (puding nesmí stát, aby se v krému netvořily hrudky). Potom přidáváme po kouscích rostlinný tuk a vyšleháme hladký, tuhý krém, který má velmi jemnou konzistenci a chuť.

Korpus rozkrojíme velkým nožem na tři části. Potřeme domácí marmeládou (nejlépe rybízovou). Slepujeme krémem vždy ve stejnoměrné vrstvě. Připravený dort necháme ztuhnout v chladné místnosti. Marcipán vyválíme na kuchyňské desce pomocí práškového cukru, aby se nelepil. Dort pokryjeme a okraje marcipánu podhrneme pod okraj dortu. Zdobíme podle své vlastní fantazie nebo podle nápadů vašich děti!!!

Zdroj: originál recept z databanky VeganFoods.cz

zpět na recepty